pondělí 21. ledna 2008

den 3 USA2 - východ USA 9-10 2007

Dodatek k 2. dni

... počasí cca 23-25 stupnu, slunečno ...

... trochu jsem zapomněl na pár detailů z cesty mezi BatteryP a CentralP. Zašli jsme se podívat na Ground Zero, jenž je cca 400 metrů severně od BatteryParku. No nic moc tam zas vidět není spíš jen díra a kompletně oplocený staveniště. Nikam Vás moc nepouštěj a hlavně všude místní policista. Sice nevím co tady teď kontrolujou, na to měli čas před 11.9, ale to je v USA všude.

Po cestě do CentralP jsem přišel na první zásadní rozdíl mezi západem a východem USA. Na východě a především v NY,WASH,MIAMI se soustředěj nádherný lidi ( především ženský, ale řekněme že i chlapy tady vypadají nějak trochu líp). Očividně se tady snaží všichni ze sebe dostat maximum a podle toho se i oblíkají, líčejí atd. Ale i ten základ stojí za to. Musím říct že v Čechách je spousta krásných žen, ale tohle jsem ještě nikdy neviděl. Někdy to bylo až kýčovitý jak jsou ty ženský nádherný. Naštěstí mám doma krásnou ženu takže jsem to bral jen "ONLY FOR OURS EYES".

Další poznatek. Parky i ty nejmenší jsou plné lidí. Ale ne plné jako u nás, tady jsou takřka narvané, na každé lavičce pro 3 osoby sedí 5 lidí. A to homeless vedle businnesmana s IPOD v uších ( myslím sluchátka ne celý ipod ). Je to takový nějak otevřenější, míň bez pocitu odcizení, omezení. Ale možná je to jenom můj pocit.

A další poznatek, to neskončí. Na každé křižovatce na Manhattanu jsou 2 policisti dopraváci. Sice kdo byl na Manhattanu, ví že jezdit ve špičce je tady o nervy, protože ty policajti neřídějí dopravu ale pouze dohlížejí, radí atd, ale auta nějak neřešej. V případě že můžete jet (zelená) prostě musíte jet, protože když naznačíte zpomalení, prostě a jednoduše Vám tam vleze dav 100-200 lidi. No a pak už nejedete :))) . Naučil jsem se místní specialitu. Trochu před přechodem zrychlit a jemně zatroubit ( dělají to hodně taxikáři ). Sice nechci vyplašit lidi, což se ani nepodaří ale naznačíte jim něco ve smyslu " ještě mě pusťte a tomu blbci za mnou už tam vlezte". Sice nevím jak je to možné, ale opravdu to fungovalo. A to i když jsme byly chodci. Prostě lidi si udělali vlastní řád, který funguje. Policista v případě krize maximálně napomene vztyčeným ukazovákem. Víc nic.

........


3. den

Už je zase ráno raníčko a my po vydatné americké sladce přeslazené snídani spěcháme naším vozidlem zpět na Manhattan. Trochu si postojíme v zácpě přes Lincoln Tunnelem, zaplatíme toll 6 dolarů a spěcháme k prohlídce Air Muzeam INTERPID. Jenže když tam dojedeme, tak zjistíme, že soudruzi v NDR asi někde udělali chybu a předem připravená prohlídka se odsouvá asi o 8 měsíců protože od 5-07 do 2-08 se bitevní loď rekonstruuje v jiném doku a je nepřístupná. No neva - po W46st si ještě k ránu vyjedeme na Broadway a dál po 7av. Přeci jenom takhle po ránu je to trochu klidnější a vše si znovu prohlídneme.

Na 31st odbočíme k Madison SqG, uděláme pár oslnivých fotek a zpět Lincoln Tunnelem ( samozřejmě se platí jen jedním směrem ) směr BALTIMORE. Po několika Toll Station a celkem příjemné dálnici ( cca 95mil ) přijedeme do Philadephie. Přes poměrně velké předměstí a celkem dost zajímavé "panorámata" zastavíme na úplném okraji středu města na Park Universitas Hospital.

A hurá po vlastních.

Zajdeme rovnou do středu města k City Hall ( až neskutečně krásná a obrovská budova v nějakým co já vím stylu .. please napište mi co to je :) a já to zde doplním s Vaším jménem :) ) a potom šupeme k Franklin Sq ( řekneme k těm historicky zajímavějším částem města ).

Teď musím trochu odbočit od historie. Po cestě asi 0,5km od City Hall jsme narazili na takový zvláštní dům uprostřed zástavby, kam všichni lidé okolí vcházeli. Udělali jsme to stejné a to bylo něco pro mě. Takový restauračně-krámové zařízení jsem ještě neviděl. Na ploše vnitřku budovy jednoho patra cca 100m2 x 150m2 bylo neuvěřitelně vývařoven, restaurací, krámků a to plně natřískaných na sebe s maximálně metrovou PVC desku na oddělení. Všude to vonělo a upřímně řečeno, tolik různých druhů jídla jsem snad na jednom místě nikdy neviděl. A to už jsem toho viděl dost. Takže jsme to v průběhu 30 min celé prošli, nechali na náš působit atmosféru a vůně. Nakonec jsme si vybrali jídelnu stylem co si vezmeš to sežer. Cena přívětivá "ALL FOR 4,9 DOLARS". Přeci jenom pro ameriku a především z filmů známý styl jídelen. Tak jsme vešli a vybrali jsme největší tác, nabrali kupu různých druhů jídla. Akorát mě paní u placení trochu zaskočila. Prý 12 dolarů. Já se teda zeptal co jako tím autor chtěl říct, vždyť cedule zní jasně. Jo ona ta cedule zněla jasně ale těsně pod ní malým písmen bylo taky napsáno ( platí do 0,7 kg - v překladu ) .. No já měl na talíři 1,5 kg. Taková menší porce. No neva, už jsem to měl nabráno a s tím že na Sychrově máme v Hotelu Sychrov i dražší porce, cenu jsem akceptoval a hurá na jídlo.

Jídlo bylo výborné, zabralo nám asi 3/4 hodky. Akorát ten pán co seděl naproti a pořád se snažil o konverzaci a to i přesto, že jsem mu vysvětloval že chceme jíst a ne mluvit. Po chvíli toho naštěstí nechal protože přišel jeho kamarád ze stejného ústavu odkud asi přišel on a naštěstí otočil svou vlezlou konverzaci na svého přítele. Chudáci akorát nevěděli, že jim nejen dobře rozumím .. tak nechtějte slyšet co říkaly ... no nic jdeme dál


Na Franklin Sq je krásný parčík s nádherným uměleckým minigolfem dle mých představ. Totální kopie města zmenšená v měřítku 1/10. Samozřejmě si zde můžete zahrát a to za mírných 5 dolarů/hod. Udělali jsme pár fotek plus "profi" fotky místní krásné fontány - viz foto. Po mírném odpočinku v 28 stupňovém vedru jsme vyšli přes park s krásnými hrady z písku ( cca 3-4 metry do výšky ) směrem k Visitor Centru Philadephia.

Přes oblast National Constitution Centra - zde proběhl podpis americké ústavy dále přes Hrob B.Franklina a jeho ženy a dál do Liberty Hall. Po cestě jsme se zastavili u druhé pošty v americe ( první byla prý poblíž, ale my jí nemohli nalézt, ale fakt jsme se snažili ). Došli jsme do budovy Liberty Hall kde je umístěn Liberty Bell ( Zvon Svobody ) . Poměrně dost významná americký památka ( před vstupem prohlídka oděvů, zavazadel ), protože zvon slavnostně zněl právě při podpisu Americké Ústavy ( což jak každý ví je poměrně dost důležitý dokument, alespoň pro Američany ).

Po "neskutečném" zážitku z pohledu na Liberty Bell :) , pokračujeme dál směrem zpět do centra nového města. Přes celý střed města dojdeme, až k dvou krásným žulovým mrakodrapům. Zastavíme se v klimatizované kavárně na šálek polední kávy. Musím říct se klima města je zásadně odlišné od NY. V NY to neskutečně žije, někdy až moc, člověk je tam pořád po náporem zvuku troubějících aut, lidí a celkového hluku a shonu města. Tady to je úplně jiné, už skoro jižanské. Prostě pohoda klid .. pohodička. Lidé chodí pomaleji, víc se usmívají .. vyzařuje z nich víc pohoda. Přeci jenom je dost velké vedro, takže cca v 14.00 se začneme po prohlídce městského parku stáčet směrem k autu. Ještě si skočíme do místního metra a zjistíme, že stejně jako u nás je to střed kulturního odpoledního dění ( v metru hraje a to dost dobře, nějaké místní jazzová kapela složená z cca 8 třicetiletých černochů a pár dětí ). Dáme si trochu kultury pro naše uši a pádíme k našemu vozítku.

Z města vyjíždíme směr Baltimore. Po cestě se stavíme v STORE na místní nákup ( což nám dělá fakt a fakt dobře .. celkově musím říct, že nákup v USA mě fakt baví .. .na všechno jsou všude různý slevy, vše je za minimálně polovičku než u nás , a to mluvím pouze o značkovém oblečení .. prostě paráda ).

Přes Baltimore přijíždíme už k večeru do Washington DC ( jinak Washington DC - District of Columbia ) je při pohledu zhora čistý čtverec o straně cca 10 km . Okolní státy si trochu stěžujou protože se jim Washington rozrůstá do jejich státu.

No nic my zajedeme na jediného řetězce v městě a to BEST WESTERN ( celkem dost vkusný a pěkný řetězec ). Především jsme cca 500 metrů od Capitolu a MALLu ( hlavní část historické a té hlavní části Washingtonu ). Po zjištění info o místních klubech jdeme unaveni spát.

Žádné komentáře: