pátek 8. května 2009

Japonsko ... den dvanáctý ... ostrov Mijaždima

OG

Dnes jsme se rozumně ráno v 9.00 vypravili na posvátný ostrov Mijadžima, který se nachází cca 10km západněji a 5 km severně od Hiroshimy. Ostrov je tu brán jako klenot pobřeží Sanjó. Veho velikost je cca 7 x 4 km.

Ostrov je tak posvátný, že tu nenajdete ani porodnici ani hřbitov a je tu zakázano jako rodin tak umírat ( jak to dělají nevím :))). Celý ostrov pokrývají krásné "pralesní" s mnoha druhy ptáků a dalších potvůrek .. samozřejmě tisíce jelínků všede .. v lese, v chrámech na ulicích ( jo bohoušovi sežrali mapy. ... fakt že jo .. se otočil a už mu ji vydnali z tašky ).

No takže jsme courákem dojeli do Myajima guchi a pak pomocí ferry-trajektem JR na ostrov. Už při příjezdu je krásně vidět obrovská torií, která se celá ve vodě ale při odlivu k ní dojít a dotknout se jí.

Po přistání jsme si vybrali mapy a šli turistickou cestou směrem k torií podél pobřeží. Ve zlomu zátoky začli být poměrně dost turisti protože tu byl krásný výhled na torii ( akorát ty mraky nic moc ) takže jsme zde provedli poměrně dost fotozáznamů ( no a při té přiležitosti přišel bob o mapu ). Došli jsme až k dost velké svatyni Icukušima ( která se rozkládá před torií na betonových sloupech .. tzn při přílivu je ve vodě ). Je zde nejstarší jeviště divadla nó v Japonsku a krásný obloukový most ( nepochodný ... ale i tak šíleně postavený, že se na něm i těžko chodí .. ten oblouk je totiž část po které se chodí ... tudíž dost šíleně ).

Díky odlivy jsme mohli dojít až k torií a pozorovat jak vypadá z blízka ( obrovské cca 2-3 m kmeny zasazené do země a u země přikryty nějakou ochranou vrstvou .. přišlo mi to jak tuny řas průmyslově zpracovaných ).
U východu se nám povedlo si trošičku udělat vtípek z místní české výpravy ( které jsme pak potkávali po zbytek dne na různých view pointech ostrova .. ne na všech :))) šli svojí určenou trasou ).

Po nákupu zajímavých dárků jsme si zašli do panenského parku Otomo který je východně od města ( už takový přírodnější v lese, velice příjemný .. plusb svatyně nějakých 2 koníků ... kdo ví co to bylo :)) ). Po té jsme se vydali lesem do parku Momidžidani který se nachází na západ od městěčka . Příjemnou procházku jsme proložili místní kávou a cca po hoďce jsme došli až k parku a na nastoupili do 2 fázové lanovky.

Na vrcholem hory Misen se nám otevřel nádherný výhled na vnitřní moře a v pozadí na celé pobřeží Sanjó. Začlo jemně pršet ale přesto jsme se vydali pěší stezkou cca 1km směrem rezervaci opic a na vrchol hory . Ale u poustevny cca 800m za lanovkou nás chytl silný liják ( tak si bob vyskočil na vrchol pro deštník ) a šli jsme zpátky ... v poměrně dost velkém lijáků ( takže každý z nás byl na jedné straně promočen jak jsme šli pod jedním deštníkem a po náročné horské stezce ). Přeci jenom za hodku jea poslední lanovka.

U lanovky jsme se vysušili, pokecali s čechy, vyměnili si pár zážitku a šli jsme se projít na historické nákupní zóničky ( koupili jsme výborné hovězí knedlíčky ... no nic :) ). Celé městečko jsme si prošli a už se vraceli přes ferry abychom stihli fotky při západu slunce. Což se nám také povedlo a doufám že budete spokojeni .. já totiž jsem :)))).

Po příjezdu do hotelu jsme se trochu zpacifikovali a šli zase do večerního města se najíst a trochu pobavit....


a to je pro dnešek vše ... měj te se fajn...paja

Žádné komentáře: