pátek 8. května 2009

Japonsko .. den dvanáctý ... památníky a muzea HIROSHIMA, hiroshima park

Tak dneska to byla opravdu hrůza .....

Kdo nebyl v Hiroshimě a v místním muzeu a na místních kenotafech a památnících .. asi nepochopí situaci ale z muzea máte po odchozu tak depresivní pocit, že ani krásná zahrada či park hiroshima Vás nedostane do pohody.

Takže jsme ráno v 9.00 vyšli z hotelu a došli až na 100m širokou ulici s názvem PEACE bulvár . Došli jsme až k GATE OF PEACE ( brány míru ) .. cca 12 ocelových torií s nápisem PEACE v různých jazycích těšně před hlavním muzeem jižně od muzea.

X: když WW 2 nebrala konce v létě r.1945 se USA rozhodla použít zcela novou ( od roku 1942 vyvíjenou ) zbraň jež měla přimět japonsko ke konečné kapitulaci ( v muzeu napsané že duvod byl i to že japonsko utočila na sovětšký svaz ) Dne 6.8.1945 v 8.15 shodil letoun B29 na hirošimu která zažila jen málo utoků normálními zbraněmi
Výbuch byl přesně v 8.15 ve výšce 580m na centrum města . Exploze okamžitě zabila desítky tisíc lidí. Do konce roku přes 200000 lidí.


Vešli jsme do muzea a nejdřív jsme šli do vedlejší budovy kde je kompletní historie města od období EDO až do 1945 ( vývoj : 300000 lidí v 1945, velká vojenská základna, jedny z prvních vysokých šok v Japonsku, velice dobré místo v deltě 6 řek atd ) . Výběr města byl kvuli tomu že zde z 4 vybraných měst bylo nejmíň amerických vězňů. V druhém patře kompletní ukázky znničení a různé důvody proč se to stalo, jaké byly důvody a spoustu dalších informací ( včetně hodinek zastavených v 8.15 ). Ve třetím patře je především info o atom/vodíkových bombách, nosičích a politice.

To horší je v hlavní budově. Ihned od začátku fotky z výbuchuv hirošimě ( od 300 do 12 km od epicentra ). Po zbytky těl a oblečení a staveb z různých vzdáleností od epicentra ( od 300 do 2 km ) včetně děsivých příběhů lidí. Po té dokonce slezlé nechty, poškozené srdce, krví rozteklé oblečení .. a spousta děsivých věcí. Po té příběh dívky Sawako které ve 2 letech byla zasažena a postupně do 12 umírala. Po té se děti z její školy rozhdli postavit obrovský pamatník dětí a udělali sbírku na celém světě. 2 roky na to byly peníze. Jelikož Sawako si myslela že když složí 100 erigamy .. jeřába tak děti a školy po celém světě přinášejí pravidelně věnují miliony jeřábu tomuto památníku.

Po té jsou různé ukázky ze zničeních domů, poškozené železné kontrukce a především stín člověka který se vypařil ze vzdálenosti 300m od epicentra. No prostě hruza...

Takže rychle pryč alepson na chodbu kde je popis rozbití neutronu vůči uranu a další tech informací. Po té už skoro ven kde jsme se podepsali a napsali svůj názor a pak jsme koukli na dopisy od státníků ( pro zajímavost jako první je na fotce Havel a jeho český dopis ).

Po jsme šli ven se podívat na další památníky v Mírovém parku . Došli jsme ke kenotafu vztyčeném na památku obětí atomové bomby. Pak ke pamětní mohyle, ke zvonu míru. Tam nás odchytli děli z Kyota ( asi desítka ) a začli v rámci školní výuky z nás vytahoval svojí šílenou angličtinou informace a po té vyplnit dotazník. Dost jsme se nasmáli a nakonec nám dali každému pěkné origami ( jeřába ). Další n skupinek už jsme museli odmítat.

Po té jsme došli k dětskému pamatníku kde jsou v sklěněných skříních miliony origami. A zároveň před památníkem měla nějaká děstská výprava přednes a krásně zde zpívali a dělali velice dojemné ozvučení.

Pak jsme došli k A-DOME což je původní stavba z počátku stolení kterou navrhoval český architekt Jan Letzl. Jelikož byla od epicentra 160m a jediná jakž takž přežila ( jen holé zdi a z-ohývabé traverzy .. další stavba je až 360 m banka ) tak je dnes zapsáno v UNESCO a jako jedinou si jí tam nechali a je to velice významná památka.

Nebudu rozebírat jak to tam vypadá .. je to opět hrůza viz foto. Pak už jsme do radši opustili ( cca v 17.00 ) a šli jsme se podívat do městské parku a ke stadium. Odpočinuli jsme si v krásné zahradě u parku a po té zašli nakupovat do luxusního domu ( resp. spíše já pro miláčka Leničku a miláčka Tomíčka ) . Takže jsem v jednom patře měl kolem sebe asi 10 slečen a jednoho pána ( samozřejmě obsluhující ) a běhali kolem mě protože jsem po nich chtěl něco kontrétního a oni nemohli nic najít tak nosili různé zboží. Nakonec jsme se dobrali výsledku a všichni byly spokojeni .. doufám že i děti... pusinku lásky moje...


No a bob měl zase hlad takže jsme šli už dom a zašli na nákup před zítřejším náročným výletem na sopku Mt.Aso..


takže PEACE FOREVER ....dont forget hiroshima


PS : na uvolnění takové zajímavosti a postřehy z japonska :

jsou zde velice pohodlné a extra tiché vlaky ( skoro jako letadlo bez hluku )

takřka nikde nejezdí žádné nákladáky či nákladní vozy ( jen jsme viděli hodně kontajneru na
nádraží . tak počítám že to jezdí asi večer )

všude je extremně čisto , narozdíl od ČR ... vyjma extra zapadlých míst

extrémní dodržování takřka všech pravidel ( včetně přechodu pro chodce )

ženy nemají žádné výhody nad muži a ani opačně ( třepa pustit ženu do dveří se tu nekoná )
podle japonců proč by žena měla mít výhody .. vždyt muž také žádné nemá.. tzn. ukázková rovnost

velká ucta k těhotným a starším lidem

na barákách takřka žádné omítky .. buď dřevo, obklady či nějaké desky .. vše čisté a bez poškození

na všechny okna používají takřka jen hliník

všude velice pěkná architektura plus US styl paneláků

pomalé přizpůsobování nějkterým západním vlivům ( jídelny atd )

velmi malinké cihly .. asi poloviční

i v malých městěch obří nádraží o 20 kolejích

přesnost vlaků jak na místo .. umístění a čas

dráty na elektriku jsou tahány primárně venku ( vyjmaa velkých měst a nových čtvrtí ) , funguje jako ochrana před zemetřesením

žádné billboardy vyjma zábavnícch čtvrtí


tak .. dobrou ... smutnou noc

Žádné komentáře: