středa 6. května 2009

Japonsko .. den jedenáctý ... příjezd do Hiroshimy, zahrady Shukkeien, cesta do večerního města

OG

Tak dnes jsme se ráno zbalili ( muj kufr narostl asi o 200 procent ). Naštěstíí v shikansenu byly volné prostory pro velké zavazadla ( i přesto že vlak byl skoro plný ). Cesta trvala cca 2 hodky .

Po příjezdu do hiroshimy jsme se vypravili pěšky do hotelu ( HOTEL FLEX ) z velice hezkého a rozlehlého hlavního nádraží ( cca 25 kolejiště vedle sebe) . Opravdu výjmečně krásný hotel , vše extra moderní .. až jsme se divili .. akorát wifi tu je ale nejde net tak jsme museli vzít na recepci kabel na lan .. ale alepson to je rychlejší.

Je tu poměrně tepleji než v Osace ( cca 26-28 ) a příjemný přímořský vzduch.

Akorát ten pocit je tu takový nějak zvláštní .. přeci jenom tu před 54 lety vybouchla atomová bomba ( byl jsem v USA v White missile range , kde taky vybouchla ..resp. první atomová bomba ale ta byla asi 30 slabší ). Tady to zabila 80-120 tisíc lidi najednou a cca 800 tisíc postupně.
Možná kdybych to nevěděl ale, že člověk ví co se tu stalo.. tak je to dost skličující.

A půjdeme na memorial park a do A-DOME počítám ( tak jak jsem četl zápisky jednomo mého předchudce .. nebude to dobrý pocit .. málo kdo tam udrží city na uzdě ).

No v každém případě po příjezdu jsme nechali ( asi v 13.00 ) věci na hotelu a šli jsme se projít městem. Jinak z vlaového nádraží na hotel je to asi 10 minut pohodové cesty. Takže každému tento hotel doporučuji a vzhledem k jeho špičkovému provedení a vzhledu pokojů. Cena cca 9000 YEN na 2 osoby, takže v poho.

Šli jsme směrem k původnímu hradu ( samozřejmě jen holé kanemy u země po AT ) ale po cestě jsme našli nějaké pak Shukeien. A to jsme udělali dobře...

Tak nádherný park ve stylu Japonských Zenových zahrad jsem ještě nikdy neviděl.
Rozloha cca 40000 m2. Cca 300 x 150 m . Zahrada vybudovaná od roku 1620 ( sice původní daleko větší ) ale postupně mírně zmenšovaná zvětšujícím se městem. Samozřejmě v 1945 total destrukce ale už v 1951 ji obnovili do původního stylu ( nevím jestli ty lidi tady byly sebevrazi ale já bych sem už asi nešel .. ale .... to jsou Japonci ).

V zahradě je upostřed velké jezero s různými lávkami a mini ostrůvky. Všude kolem nádherné stromy, keře, bonsaje, mimistroomy, bambuosové lesíky, mini prales, mini palmym rýžové políčka .. všechno je tam neskutečné a ještě máme štestí na oblohu a počasí. Takže během 2 hodin cca 500 fotek .. ale ty budou libové :))))

Na konec se na nás ještě štestí víc pousmálo .. a zučastnili jsme se žesnkého čajové obřadu ( cca 50 japonek v původních jakutách a kimenech předváděli krásně původní japonský čajový obřad kterého jsme měli čest se zůčastnit ... a opravdu to stále za to )

Vlastní čajový obřad trval cca 25 minut ( sic ese nám paní snažila i něco říkat ale ne moc jsme ji rozumněli . .resp. vubec ). V každém případě kopírovali jsme ostatní takže si myslím, že jsme nikoho neurazili .. ještě nakonec si s námi udělali foto ... OPRAVDU MOC PRIJEMNE A HEZKE ODPOLEDNE.

Po nádherné zahradě zajdeme k troskám původního hradu. Ten je upsotřed parku a zbyly z něho jen kameny u země ( cca 40 cm nad zemi ) s různými šedými a načervenalými stíny a fleky... radši nebudu rozebírat pocity. Vedle je postapen replika původní hlavní stavby ale v situaci jakou jsme cítily jsme tam radši nešli .. ještě nás dost krize čeká v A-DOME.

Takže jsme došli v 17.30 na hotel , trochu si zdřímli do 19 a zašli do města.

Město je zde viditelně klidnější než Osaka či Tokyo ( samozřejmě i přesto tu má hlavní třídu a kříženými středy ( jedna linie hlavní ulice, křížem na to zakrytý průsmyk mezi domy .. z čeho vznikne obrovská zábavní a odpočinková zona .. cca 2 km s tísícem krámků, restaurací, barů a všeho možného ( včetně samozřejmě pačinka a slots ).

Zašli jsme si v jedné ulici na výborný salát s šunkou ( ale opravdu výborný ) a smaozřejmě zase na Šoču .. které opět nezklamalo. eště jsem zapomněl že před hotelem máme výbornou restauraci ROYAL REST ... kde očividně majitel je bud amík či jsou tím ovlivněni ... jídlo samozřejmě japonské včetně japonského obsluhy .. ale menu a provedení mírně po americku . Jídlo ale výtečné .. takže to bude náš výchozí bod .

V cca 10.50 dorážíme na pokoj ... já si dal trochu psaní a počítam že za chvilku jdeme spát ....

jděte taky

:))

Žádné komentáře: