pátek 1. května 2009

Japonsko .. den pátý .. cesta do osaky, umeda sky building, noční bary

Opět dobrý den .. přeje rádio Osaka

dnes jsem ráno v 10.30 vypadli z hotelu UNIVERS HOTEL Tokyo a s veškerou bagáží jsme vydali na stanici Tokyo abychom se přepravili Shinaksenem do Osaky . Rezervace místenek absolutně v pohodě ( vlaky do Osaky jezdí cca každou půl hodinu ).

Shikanseny jsou jedny z těch více rychlejších variant sueprvlaků ( i když jsou i rychlejší ). Maximální rychlost u nových soustav dosahuje cca 330 km/h. Po pár fotkách a dohledání příslušeného vagonu jsme s očekáváním zajímavého zážitku usedli. Ještě jste si u stevardky zakoupili zmrzlinu aby jsme si jízdu dostatečně užili.
Za vnitřní částí Tokya se vlak rozlej již na rozumných cca 180 km/h a cca po 20 min po víjezdu již nabral plnou rychlost .. Můžeme jen odhadovat protože GPS nám ve vlaku nefungovala ale dnes referenční rychlosti aut to bylo cca 270-280 km/h. No v každém případku to byla rychlost pro nás až neskutečná. Vše co je v dosahu cca 5-10 m od tratě nevidíte .. je vidět jen šmouha .. s větší vzdálenosti se to trochu vylepšuje. Zkusili jsme to zaznamenat .. viz

http://www.youtube.com/watch?v=ZgIi-Wj2mLQ

Vlaková souprava souprava byla sice trochu starší tak cca 6-8 let ale komfort byll výborný a ostatní bylo v absolutním pořádku. Trat jsme zdolali za 2.55 hod .

Vystoupili jsme na Shin osaka a metrem se prohrabali na stanici ESAKA. Tady jsme měli trošku problém najít správný hotel ale po cca půl hodině a po otázkách na mladé mírně nechápající japonky jsme s edo správného hotelu dostali.

Hotel DAY-NI SUNNY Hotel Stone č.2 je sice z těch menších , typů businness hotelů. Tzn. velikost vlastního pokoje je 4x3m plus prefabrikovaná koupelna velikosti mého WC doma. No ale jsme v Japonsku, zde je to normální a to že je vše malinké ... jestli to nebude tím, že my jsme moc velcí.

Po vyložení zavazadel jsme se hned vypravili do města na UMEDA SKY BUILDING.

Vrátili jsme se na metro a jeli do stanice Osaka rsp. Umeda. Jenže Umeda a osacké nádraží je specifické složité a mírně řečeno trochu nesrozumitelné pro evropana protože anglickým slov pomálu. I když o Osace je známé,že narozdíl od Tk že latinkou popisuje více míst. .. no ale tady ne . Takže jsme trošičkou bloudili ale nakonec nás vysvobodil modrý princ ( ale jakuza maník ) který nás správně nasměroval, dokonce nás sem až dovedl.

Jinak kdo neví Osaka je centrem a zároveň rodištěm Jakuzy. Dnes je to ilegální organizace umožnují za "mírný" poplatek řešit různé problémy ( jako třeba neukázněné akcionáře, prostituci, drogy atd ). Většinou lze poznat členy jakuzy podle tetování, které je v japonsku mimospolečnské či useknutého malíčku či více prstů ( ale to už opravdu v případě zabijáků či podobných týpků ). Jinak Osaka je ukázkové průmyslové město, i to tu tak nějak víc cítíte. To co v Tk vyřešily tak zde zůstalo ( myslím tím zápach průmyslu a zpolodin ve městě ).

Budova USB je opravdu nádherná. Je složená ze dvou obrovských věží na vršku spojených obervatoři s dírou uvnitř. Nahoru se lze dostat proskleným výtahem ( kdo má závratě nedoporučuji ale na druhou stranu velice zvláštní zážitek) . Horní observatoř je za poplatek 700 YEN ale opravdu to stojí za to. Udělali jsme fotky od spodu až nahoru a nahoře jsme vyčkali tmy. Osaka se do tmy nádherně rozsvítila a následné fotky opravdu stály za to vyčkání. Ono celá observatoř je jak venkovní tak vnitřní a v té vnitřní je velice příjemná atmosféra připravená na relaxaci. Zároveň jsou zde různé místa pro romantické dvojice jako oddělené dvojsedačky od okolního prostoru, speciální prostor na střeše s měnící se podlahou pro romantické duše .. atd.

Po důkladné práci fotoaparátů jsem se vydali do města navít rozumnou restauraci. Našli jsme zajímavou skupinou místních restaurací kde jsemm si dali výtečné něco ( smažené, maso, rýže, polívku, x příloh ) jídlo a obsluha opět báječná.

Po té jsme se unaveni po cestě vydali zpět do hotelu a po mírné očiste vydali opět na noční drink.

Došli jsme do nedaleého obchodáku se zábavou ( tzn. ve stylu pačinko obchodáku s 8 patry různéí zábavy i zde je neveliký dům půdorysem a vysoké do výšky. Výtahem se mužete vydat do růyně koncipovaných barů a zábavních částí. Vyzkoušeli jsem 5F a 8F. Dali jsem si výborné šóču ( rýžová jakoby whisky ) a pak jsem zašli na darts. Jinak obsluha výborná, zase se klaní až na zem, při objednání si klekne a atd. Trochu jsme si s místním barmanem popovídali, samo si myslel že jsme z ruska, ale po vysvětlení "čeko" hned navazal na P.Nedvěda .. a že hraje už skoro jako on atd... no co říct.

Po 2 hodině ranní jsme vyšli ještě do ulic a ta již byla nečekaně plná dívek mírně schovaných pod stromy či na okraji budov. Tak nějak jsme nečekai situaci a po několika otázkách typu massage ??? jsme pochopili o co asi jde . S jednou skupinkou jsme se pobavili o tom co tím asi chtěli říct, ale když nám nabízeli cestu někam do baráku .. tak jsem se uctivě rozloučili a hurá na pokoj.

Myšleno massage zde mužou být 2 varianty :
masáž shiutsu .. ale jak jsem si všiml ta jen většinou normálně ve městě v nějakém specializovaném prostoru

nebo ta druhá massage těla komplet :) , ale to tak nějak není to proč jsme sem přijeli ...

Takže v příjemně jemně opilém stavu jdeme zalehnout a těšit se na další den....

PS: poznatky

ženy se zde oblekají dle svého věku a stavu

v mládí ( cca do 20-25) chodí poměrně nekompromisně výstředně až bych řekl vyzývavě

po stavbě či dětech ( což zde opravdu ženě život zásazně změní ) se oblékají skoro jako uniformně
většinou využívají pouze kombinace černá a bílá

80 procent vozů v japonsku jsou bílé a 15 procent černé, jiné kombinace velice málo

japonci anglicky celkem jemně umí, problém je v tom, že mají tak neskutečně zvláštní přízvuk
že nerozumí jak nerodilým tak rodilým mluvčím, v případě krize stačí většinou text napsat a
povětšinou se s tím nějak poperou

Žádné komentáře: